Coronavirus Information på dansk / Information in English

Værdier og kultur – Københavns Universitet

Sociologisk Databank > Data > Forskningsemner > Værdier og kultur

Værdier og kultur

I disse år diskuteres værdier og kultur diskuteres mere end nogensinde før. Her på siden kan du få adgang til at behandle emnerne kvantitativt. Sociologisk Databank har datasæt liggende, du selv kan downloade direkte, eller links til andre relevante databaser, især Dansk Data Arkiv. Du har altså mulighed for at "sondere terrænet", hvis du har en kvantitative analyse på hjertet. Siden er struktureret ud fra følgende adgange til data:

  1. Data via Sociologisk Databank - direkte download
  2. Data via Dansk Data Arkiv
  3. Data via andre kilder 

1. Data via Sociologisk Databank - direkte download


Du kan downloade følgende datasæt fra Sociologisk Databank direkte. Datasættene er alle dokumenterede og forarbejdede. Du klikker dig videre ind på datasættets hjemmeside via overskrifterne neden for.

European Values Study (EVS) 1981, 1990, 1999

EVS er nok den bedste mulighed for at gå kvantitativt til emnerne værdier og kultur, herunder også specifikt spørgsmålet om national identitet. Med tværsnit fra en periode på 20 år, er der gode muligheder for at se på udviklingen i et europæisk-komparativt perspektiv. Klik dig ind på datasættets hjemmeside her på Sociologisk Databank for at få mere information og for at downloade materialet.

Det danske værdipanel 1990, 1999

Værdipanelet er en del af EVS, men du har her paneldata, hvilket lægger op til andre typer af analyser. Klik på overskriften for at læse mere om og eventelt downloade materialet.

European Social Survey (ESS)

I datasættet fra ESS 2002- og 2004-runden er der et mindre modul, der vedrører værdier. ESS betragtes som et datasæt af høj kvalitet, og med data fra to runder har du muligheden for at arbejde med rigtig mange observationer. Afdæk forskellige normer, værdier og overbevisninger i et komparativt perspektiv. Klik dig ind på datasættets hjemmeside, hvor du kan læse mere og downloade materialet.

Etniske gruppers værdier 2006

Ønsker man et andet blik på værdier og kultur, kan man med dette datasæt angribe det fra et "etnisk" perspektiv. Datasættet er også at finde under forskningsemnet Etnicitet og religion. Klik dig ind på datasættets hjemmeside via overskriften ovenfor for at læse mere om og evt. downloade materialet.

Fritidsundersøgelse 1998

Data anvendeligt til belysning af  kultur- og fritidsvaner hos børn og voksne. Afdækker fritidsaktiviteter og disses sammenhæng med arbejde, uddannelse og familie, samt holdningen til kultur- og fritidsaktiviteter.
Til toppen2. Data via Dansk Data Arkiv (DDA)Tabellen neden for viser en oversigt over nogle relevante datasæt i DDA, der kan belyse emnet 'Værdier og kultur'. Et søgning i DDA's database returnerer ca. 60 hits på ordet 'kultur'.

Du kan søge på i DDAs database via dette link:  http://dda.dk/simple-search

Det anbefales at søge i feltet Titel med følgende søgeord i databasen:     

  - kultur, værdi, identitet, nation, holdning, overbevisning, norm, moral, etik

DDA er meget interesserede i henvendelser og forespørgelser. Du kan finde ansøgningsform og -procedure på DDAs hjemmeside.

DDA#  Titel                                               
21350 Det nordiske moralklima, 1989-1990
19349 Generation Happy, 2005
06255 Komparativ undersøgelse af holdninger i Norden og Østasien, 1999
19358 Kulturvaneundersøgelsen 2004, børn
16479 Kulturvaneundersøgelsen 2004, voksne
18425 Turisters kulturforbrug 2004
20299 Værdier i hverdagen og måske for resten af livet, 2006
02480 Kultur, identitet og image
02511 KulturXpres, 1996
21513 Eurobarometer 65.4, juni-juli 2006
19184 Om det at være dansk (ISSP 2003)


 

 

 

 

 

   

Til toppen
3. Data via andre kilderHvis du syntes, at udbuddet af data her på banken ikke er tilstrækkeligt, kan du kigge videre på følgende links:

 - World Values Survey (WVS) (endnu større end EVS)
 - Ålborg Universitets surveybank (ISSP-data om national identitet)

Se i øvrigt vores samling af links ved at klikke dig ind på 'Links' via menuen til venstre. Her kan du med stor sikkerhed finde frem til endu flere relevante datasæt.

Til toppen