Coronavirus Information på dansk / Information in English

Vejledning – Københavns Universitet

Sociologisk Databank > Data > Vejledning

Vejledning

Her finder du vejledning til brugen af Sociologisk Databank. Vejledningen er formuleret som spørgsmål eller problemer, man typisk vil løbe ind i. Kan du ikke finde svaret her, skal du være velkommen til at kontakte den databankansvarlige via 'Kontakt' i menuen til venstre.


Hvordan finder jeg frem til data?

I menuen til venstre på siden findes menupunktet "Data". Herunder har du mulighed for at "browse" data efter forskningsemne eller se en fuldoversigt over tilgængelige datasæt på Sociologisk Databank.

Hvordan downloader jeg data?

Når du har klikket dig ind på det enkelte datasæts hjemmeside, fx ESS eller EVS, er det muligt at downloade de forarbejdede datasæt inkl. relevant dokumentation. Det vil på siden fremgå, hvordan du downloader materialet. Alle data er pakket i zip-filer.

Hvad er en zip-fil?

En zip-fil er en komprimeret udgave af en eller flere filer. Normalt "zipper" man en fil, når der er brug for at komprimere mængden af data, og/eller når man sidder med flere filer og gerne vil have dem pakket ned i én fil. Alle datasæt på Sociologisk Databank er pakket i zip-filer. Årsagen er, at nogle datasæt er store, og at hvert datasæt er fulgt af en dokumentationsfil og i nogle tilfælde en fil med brugsrettigheder.

Hvordan udpakker jeg en zip-fil?

Windows XP understøtter udpakning af zip-filer. For mere information om dette se Hjælp-funktionen i Windows XP. Andre populære programmer er WinZip og WinRar. 

Hvilke dataformater arbejdes der med?

Datasættene kommer på nuværende tidspunkt i følgende formater:

(vi er i øjeblikket igang med at konvertere samtlige datasæt, men er endnu ikke helt færdige)

Vi vil muligvis tilføje flere formater i fremtiden hvis behovet viser sig.

Har du brug for datasættet i et andre formater er du velkommen til at henvende dig til databanken og vi vil forsøge at hjælpe så godt som muligt. Bemærk i øvrigt, at SPSS kan gemme i SAS-format. Et populært program til konvertering af datafiler er STAT TRANSFER.

 

Hvordan åbner jeg datasættet?

For at kunne åbne datasættet skal du have det tilhørende program installeret. Sociologisk Institut tilbyder en licens til studerende ved instituttet (spørg i sekretariatet).
For at åbne datasættet i SPSS eller Stata skal du efter at have udpakket zip-filen bare dobbeltklikke på datafilen (.sav for SPSS, .dta for Stata). Herefter skulle programmet gerne automatisk åbne filen.
For at åbne datasættet i R benytes kommandoen load('datasætnavn')

Hvilken version af SPSS skal jeg have installeret på min computer?

Datasættene er konstrueret i SPSS 14.0. Den databankansvarlige anbefaler, at brugeren har SPSS 12.0 eller en nyere version installeret på computeren, da variabelnavne eller labels kan blive skåret over i ældre versioner. Bemærk, at dette ikke er fuldt ud testet, hvorfor brugere med en tidligere version af SPSS selv bør prøve at åbne datasættet inden vedkommende skifter til en nyere version af SPSS.

Skal jeg læse dokumentationen?

Ja! Læs altid dokumentationen. Dokumentationen er til for at gøre det lettere for dig. Læser du dokumentationen, ved du, hvordan data er forabejdet - og hvilke eventuelle fælder, der kan være i data. Alle datasæt i Sociologisk Databank kommer med en dokumentationsfil.

Hvad med datarettigheder?

Se under menupunktet "Regler" i menuen til venstre.  Her finder du mere information.

Hvem står bag Sociologisk Databank?

Databanken køres af Sociologisk Institut på Københavns Universitet. Det er et tilbud til forskere, undervisere og studerende, der har interesse i eller brug for kvantitative data. Tanken bag projektet er at udbrede samt vække interesse for kvantitativ forskning som følge af den store EVA-evaluering af instituttet .

Har du yderligere spørgsmål?

Har du ikke fået svar på det, du søgte? Så klik dig ind på 'Kontakt' i menuen til venstre her på siden og skriv en besked til den databankansvarlige.

Til toppen